Kan de koppeling doorboeken op tussenrekeningen?

Ben je nog geen klant met een webwinkel-koppeling en wil je alleen je Payment Service Provider account koppelen? Kijk dan onderaan deze FAQ.

Voor de kassa-koppelingen wordt voor een aantal boekhoudsystemen niet alleen de omzet maar worden ook de betalingen doorgezet naar het boekhoudsysteem. De omzet verschijnt Credit op de Winst en Verliesrekening, de betalingen verschijnen Debet op de Balansrekening. Bij veel webwinkeliers is deze optie ook zeer gewenst. Immers, als de omzet in de boekhouding staat dan zal deze nog afgeletterd moeten worden tegen de ontvangsten. Het uitzoeken van welke omzet bij welke betaling hoort is soms lastig te bepalen.

We noemen dit het doorboeken van omzet naar betalingen en dit ziet er op journaal-niveau als volgt uit: Plaatje 1 en plaatje 2

Immers, de betalingen zullen via de Payment Service Provider via de banken-koppelingen in de boekhouding komen. Vaak worden die op tussenrekeningen geboekt 'Ontvangen betaling PSP'. En dus vinden veel webwinkeliers het handig om de debiteuren verkoop door te boeken naar de tussenrekening met de verwachte 'te ontvangen betaling'. De journaalposten zien er als volgt uit. De webwinkelkoppeling heeft de omzet en BTW geboekt via Transactie 1:

De koppeling kan nu ook een tweede transactie maken voor het boeken op de tussenrekeningen:

OMZET AFLETTEREN. Voor een aantal boekhoudpakketten kan de koppeling zelfs een individuele matching / aflettering doen: Exact Online, Twinfield, SnelStart, e-Boekhouden. Bij een aantal boekhoudpakketten zijn we nog lerende. Heb je een specifieke vraag over jouw boekhoudpakket mbt afletteren van de betaling tov omzet, neem ajb contact met ons op.

Als het geld via de banken-koppeling binnen komt maakt de ondernemer / boekhouder / boekhoud software zelf de laatste transactie aan:

Hierbij is het mogelijk om via het dashboard van de koppeling per betaalmethode uit de webwinkel een  tussenrekening in te stellen (de 2000 rekening voor Ideal uit het voorbeeld en wellicht 2001 voor Creditcard en 2002 voor Cadeaubon, etc).

KOSTEN. Payment Service Providers brengen kosten in rekening per gebruikte betaalmethode. Soms zijn er naast de transactiekosten per betaling ook nog andere kosten. Bij de webwinkel koppelingen kunnen wij niet de kosten boeken. Indien je je PSP account koppelt via pspbetalingen.nl kan dat vaak wel. In dat geval wordt er een transactie 4 gemaakt op een inkoopgrootboek (in het voorbeeld 5000):

Indien je je PSP account koppelt via pspbetalingen.nl gaan we het vanaf Q2 2022 mogelijk maken voor de kosten een aparte inkoopboeking te maken. Totdat deze optie beschikbaar is, is het bij veel boekhoudsystemen mogelijk om via een scan-en-herken oplossing de factuur van de PSP te boeken als kosten.

BANK AFLETTEREN. Indien je gebruik maakt van een pspbetalingen.nl koppeling waarbij de PSP het ook mogelijk maakt de kosten te boeken, kunnen we periodiek nog een laatste transactie maken die we hier voor gemak 'Bank-afletteren' noemen. In dit voorbeeld zijn er 100 identieke producten verkocht a 100 Euro met hoog-btw en alleen 29 cent ingehouden transactiekosten.

In deze transactie worden dus via in te stellen "super tussenrekeningen" de binnengekomen bulk-betaling van de PSP afgeletterd tov alle bijbehorende betalingen en kosten.

BESCHIKBAARHEID. Voor de boekhoudpakketen Exact, Twinfield, SnelStart en e-Boekhouden is het doorboeken (transactie 2) en afletteren beschikbaar.  Vanaf Q2 2022 is het mogelijk om kosten te boeken (transactie 4) en proberen we het direct afletteren tegen de  bankbetaling (transctie 5) mogelijk te maken. Daarnaast regelt Yuki per betaalmethode zelf op welke tussenrekening geboekt wordt. Je hoeft dus alleen op het dashboard je betaalmethoden te mappen op de Yuki-betaalmethoden. In de toekomst wordt de tussenrekening-functionaliteit uitgebreid naar andere boekhoudpakketten.

De optie 'doorboeken op tussenrekening' wordt per 1 jan 2022 aangeboden voor 60 Euro (ex btw) / jaar.  Mocht je interesse hebben in deze optie, neem dan contact met ons op.

Payment Service Provider PSP klanten. Indien je geen webwinkel koppeling hebt en je alleen je PSP betalingen wilt doorzetten naar de boekhouding, dan kan dat. In dat geval boek je in bovenstaand overzicht vanaf transactie II. Mocht je hierin interesse hebben, meld je dan hier aan. 

Let op: je moet natuurlijk niet bij je webwinkel koppelen inclusief doorboeken naar tussenrekeningen en daarnaast ook nog een pspkoppeling nemen. Één van beide volstaat (tussenrekening of pspbetaling).

Labels: Tussenrekening