Welke rechten heeft mijn Exact Online gebruikersnaam nodig per koppeling?

RECHTEN:
Afhankelijk van de soort koppeling en de gewenste boeking in Exact Online, heeft de gebruikersnaam  waarmee de koppeling verbonden is aan Exact Online, bepaalde rechten binnen -en toegang tot- de administratie nodig.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan het mogen aanmaken van bijvoorbeeld; bestellingen, facturen, kasboekingen, producten, debiteuren. En het kunnen uitlezen van dagboek, BTWcodes, grootboekrekeningen, etc.

Geeft de koppeling een foutmelding bij het doorzetten van een transactie? Dan staat erbij vermeld om welke rechten het gaat die ontbreken.
Exact Online geeft geen gespecificeerde foutmelding terug, enkel; forbidden. Probeer de benodigde actie (bijvoorbeeld het aanmaken van een bestelling) zelf in Exact Online uit te voeren.  Lukt dit niet, dan zul je een pop-up zien met de exacte foutmelding en ontbrekende rechten.

GEBRUIKERS-SOORT:
Exact Online raadt af om met een clientgebruiker (MijnKantoor) een koppeling te maken omdat deze gebruikers-soort andere rechten heeft (erg beperkt) vergeleken met een volledige gebruiker, en niet volledig compatibel is met de Exact API. De kans is dan groot op een soortgelijke foutmelding.
Hun advies is om met een volledige gebruiker de koppeling aan te maken. Overweeg daarom een van onderstaande twee opties:
1. Een kantoorgebruiker aanmaken en deze rechten beperken tot alleen de administratie waarvoor de koppeling van toepassing is.
2. Met een bestaande kantoorgebruiker de koppeling te maken. (lees deze faq als dit een accountancy licentie is)

Per gebruikersnaam, kun je de rechten ervan zien via Gebruikersnaam > Mijn Exact Online > Rechten. Klik op Administratie: Toegangsrechten
Per administratie, kun je de rechten van de gebruikers zien via Administratienaam > Stamgegevens > Gebruikers > Overzicht > Klikken op de desbetreffende gebruiker > Rechten

Exact Online beschrijft de rollen en rechten op hun support-pagina.

MEERDERE KOPPELINGEN:
Exact Online staat slechts 1 koppeling per gebruiker toe. Er zijn dus meerdere gebruikersnamen met toegang tot de administratie en voldoende rechten nodig in bijvoorbeeld deze koppel-situaties;
- meerdere Lightspeed Resto kassa’s
- gesplitste Lightspeed Retail kassa’s
- meerdere webwinkels
- een webwinkel en een psp-systeem
Zie deze faq voor de werkwijze bij het verbinden van een tweede koppeling.

Labels: rechten