Hoe stel ik de BTW mapping in voor de koppeling met een Shopify webwinkel?

De BTW mapping gebruikt de koppeling als een soort controle-kaart tijdens het doorzetten van een verkoop. In deze mapping geef je aan met welk BTW-tarief je rekent naar welk land, en welke BTW-codes en omzetrekeningen je daar uit de boekhouding aan koppelt. Ziet de koppeling in een verkoop geen match tussen de gegevens uit de verkoop en die in de mapping, ontstaat een foutsituatie.

De mapping begint met het instellen van de gewenste contract-instelling.
Je kunt kiezen voor de instelling waarbij je de tarieven uit de webwinkel gebruikt.
Wij adviseren echter de koppeling in te richten met standaard BTW instellingen. Dat geeft de meeste flexibiliteit, en je hoeft in de koppeling geen tarieven meer toe te voegen als er bijvoorbeeld een lever-land bijkomt in je webwinkel. Ook als je met een ander tarief gaat rekenen in de webwinkel, is dat makkelijk aan te passen in de koppeling. Doe je aangifte via OSS, dan is deze instelling het meest geschikt.

Helaas maakt Shopify het niet mogelijk om zgn BTW overrides uit de webwinkel uit te lezen. Dat betekent dat als je voor zowel 21% als 9% - of in Belgie 6% - BTW verkoopt de koppeling de BTW tarieven niet meer uit de webwinkel kan uitlezen. Kies in dat geval altijd voor de instelling BTW Standaard.

Je stelt het als volgt in, in tabblad Configuratie van het dashboard;
0) niet vereist, wel ons advies; maak een kopie van je huidige BTW en grootboek instellingen
1) bij onderdeel contract instellingen; stel BTW Standaard in
2) bij onderdeel BTW en grootboek instellingen; verwijder huidige instellingen dmv de grijze knop 'BTW instellingen verwijderen'.
3) ververs de pagina dmv de 2 pijltjes, rechts bovenin naast de 'copy' knop.
4) klik bij BTW en grootboek instellingen op de 'Wijzigen' knop. Je krijgt nu een pop-up, waarbij je in de linker kolom zelf de tarieven per land kunt invullen.
5) stel per land/tarief de juiste gegevens uit je boekhoudsysteem in en klik op Opslaan.

Labels: BTW