Hoe gaat de koppeling om met laag geprijsde producten?

Het gebeurt soms dat webwinkeliers goedekope artikelen voor een paar cent verkopen, bijvoorbeeld enveloppen oid. Het is belangrijk om daar goed over na te denken ivm de btw verplichting. Het kan er namelijk toe leiden dat je effectief geen btw rekent (vb 21% van 2 cent is 0.42 cent en wordt door sommige webwinkel software afgerond op 0 cent).

Los van het risico dat de webwinkel de btw verkeerd registreert is er  nog een extra complicatie bij btw en laag geprijsde producten. Namelijk bij het doorzetten van de verkoop naar het boekhoudpakket. De koppeling berekent eerst in 4 decimalen wat de BTW zou moeten zijn en afhankelijk van het boekhoudpakket:

  • moet dit worden afgerond op 2 decimalen
  • moet er een correctie gedaan worden op de eerste bestelregel om te zorgen dat de som van de bestelregels optelt tot het totale bedrag van de bestelling

In de praktijk kan het verkopen van laag geprijsde producten dus leiden tot het niet kunnen doorzetten van een bestelling, of het afgerond incorrect boeken van de btw in het boekhoudpakket. Ons advies is de prijzen verstandig te kiezen en dergelijke bestellingen goed te controleren en indien noodzakelijk de prijzen iets te 'tunen' in de webwinkel.

Labels: BTW, Prijs