Minimale voorwaarden aan je bol.com account om te kunnen koppelen

Als je de verkopen uit je bol.com account wilt doorzetten naar je boekhoudsysteem dan is het handig om vooraf na te gaan of de koppeling wel zinvol is en of je bol.com account zo is ingericht dat je kunt koppelen. Hieronder de punten die je vooraf kunt nagaan:

 1. Noodzaak: Is een koppeling nodig? De koppeling zet je bol.com verkopen een voor een door naar je boekhoudsysteem. Daarnaast ontvang je van bol.com ook een verzamelfactuur. Overleg met je boekhouder of het voldoende is dat je de bol.com verzamelfactuur boekt. De koppeling is alleen nodig als je van iedere verkoop een aparte entry wilt hebben in je boekhoudsysteem.
 2. Doorzetten vanuit de verzendlijst: De koppeling pakt de bestellingen op uit je verzendlijst en zet deze door. De koppeling pakt dus niet de bestellingen uit je bestellingenlijst. Controleer of dit een werkbare situatie voor jullie is.
 3. EANs: Als er producten worden gekoppeld dan gebruikt de koppeling de EAN nummers in de regels van de bol.com bestelling. Matching vindt dus plaats op basis van de EAN en niet op basis van een SKU of een productnummer.
 4. BTW toewijzing: Bol.com zet geen BTW in de verkopen. Dit betekent dat de koppeling de BTW percentages als volgt vaststelt:
  • Tijdens de activatie van de koppeling kun je een default percentage instellen voor de verkopen. Dit is het percentage dat de koppeling hanteert tenzij volgende bolletje
  • Als er tijdens het doorzetten ook met producten in het boekhoudsysteem wordt gesynchroniseerd dan probeert de koppeling het BTW percentage van het product in het boekhoudsysteem te gebruiken bij het doorzetten
  • Voorbeeld: Als je doorzet naar e-Boekhouden.nl facturen dan zal de koppeling het BTW tarief bepalen aan de hand van het product in e-Boekhouden.nl. Als je doorzet naar e-Boekhouden.nl mutaties dan hanteert de koppeling het default BTW percentage. Verkoop je met 21% en 9% BTW dan kun je beter doorzetten naar e-Boekhouden.nl facturen. Zet je door naar e-Boekhouden.nl mutaties dan wordt altijd of 21% of 9% gebruikt, maar niet allebei.
 5. Retouren: De koppelingen met Bol.com zijn in principe gereed gemaakt voor retouren. Deze functionaliteit is nog niet automatisch beschikbaar en kan aangevraagd worden per email.