Waarom bol.com koppelen en maak je een factuur of journaalpost in de boekhouding?

Veel webwinkeliers verkopen (ook) via Bol.com. Uiteraard dient deze verkoop boekhoudkundig verwerkt te worden in de administratie voor BTW en Vennootschapsbelasting. Het kan daarbij volstaan te boeken op "journaalposten" (in sommige boekhoudpakketten wordt dit ook wel mutaties, verkoop-boekingen,  of verkooptransacties genoemd). Je kan ook kiezen facturen aan te maken. De koppeling biedt beide mogelijkheden. Je kunt het later ook nog wijzigen door even contact met ons op te nemen.

Allereerst dien je je zelf goed af te vragen OF je wel wilt koppelen. Bol.com heeft namelijk een prachtige maandfactuur. Voor het boeken van deze maandelijkse bol.com factuur is de koppeling niet geschikt. Wil je iedere Bol.com verkoop apart naar je boekhouding doorzetten dan is deze koppeling WEL geschikt. Redenen om individueel de bol.com verkopen te boeken zijn:

  1. Correcte, tijdige en overzichtelijke afhandeling van de BTW. Dit is essentieel als je zowel btw_laag en btw_hoog producten verkoopt, of je internationale ICP / buiten-EU bestellingen goed wilt registeren. Het geeft ook meer houvast om de drempelwaarde van je verkopen naar bijvoorbeeld België te volgen, zeker als je die verkopen in het boekhoudpakket doorboekt naar aparte grootboekrekeningen. Dit is een actueel en belangrijk onderwerp voor de belastingdienst.
  2. Het gebeurt ook regelmatig dat de (zakelijke) eindklant die bij Bol.com koopt een factuur wenst voor zijn eigen btw administratie. In dat geval is het handig voor de Bol.com verkoper om voor iedere Bol.com transactie in het boekhoudpakket een 'factuur' te laten aanmaken. Indien een factuur verwerkt wordt in het boekhoudpakket worden automatisch de bijbehorende journaalposten aangemaakt.
  3. Tot slot, volgens de belastingdienst is het alleen boeken van week - laat staan maandomzet - niet afdoende. Op ieder moment (gedurende de 7 jaar bewaarplicht termijn) dient de ondernemer in staat te zijn de geboekte omzet te onderbouwen. Dat kan natuurlijk door apart ook een kopie van alle bol.com verkopen te bewaren, maar veel ondernemers kiezen om die reden ervoor om de individuele verkopen door te zetten naar de boekhouding. Dan heb je alles altijd centraal bij elkaar in je boekhouding.

Let op: de koppeling boekt de verkopen (omzet en btw), en op dit moment niet de bol.com kosten. Die kosten zul je vooralsnog adhv de maandelijkse bol.com factuur zelf nog moeten boeken. Later dit jaar (wij verwachten Q3) komt er ook een optie om de kosten te boeken.

Labels: Boekhouding, Factureren