Kunnen er centverschillen zijn bij dagomzet?

Ja.

Bij memoriaal / kasboekingen voor dagomzet maken we een boeking in het boekhoudpakket. Aan de Debet zijde: totalen betaalmethode en aan de Credit zijde: totale omzet (per categorie). Bijvoorbeeld:

Dagomzet productcategorieen

Doordat het optellen van betalingen waarbij het concept btw niet speelt anders is dan het optellen van de individuele omzet per bon (al dan niet met verschillende btw percentages) is het logisch dat er door afrondingsverschillen aan de totalen van de betaalmethode een net iets ander bedrag staat dan bij de totalen van de omzet (categorieën). Bij sommige boekhoudpakketten kan er dus een klein centenverschil zijn tussen debet en credit.

Sommige boekhoudpakketen, zoals Minox, SnelStart, Twinfield, Visma en Yuki eisen dat dergelijke boekingen volledig in balans zijn en adviseren de centverschillen weg te boeken aan de omzet zijde. De koppeling doet dat netjes voor deze pakketten op de btw post. Gevolg is dat er een verschil kan onstaan tussen de grondslag (de pure omzet) en de af te dragen btw. Dus ook in die gevallen kunnen centverschillen voorkomen.

Lezen

Labels: Betaalmethode, BTW