Hoe werkt de BTW voor webwinkels?

Ons advies is dit aan je accountant te vragen. Het hangt namelijk af

 • wat je levert (goederen of digitale diensten),
 • aan wie je levert (ondernemers of particulieren),
 • waar je levert (lokaal, binnen de EU of buiten de EU (UK, of elders).

Wij zien dat de meeste Nederlandse webwinkels goederen leveren in NL en Europa aan zowel zakelijke als particuliere klanten en daarbij voor de afstandsverkoop onder de drempelwaarden per land blijven. Zij regelen de btw in hun webwinkel dan als volgt in:

 • 21% BTW op verkoop binnen NL en aan alle particulieren binnen de EU. Een kleine groep webwinkeliers levert ook BTW laag producten waarvoor ze in de webwinkel het BTW laag tarief van NL (2018: 6%, 2019: 9%) inrichten. 
 • 0% BTW (ICL/ICP) voor zakelijke klanten binnen de EU
 • 0% BTW buiten EU
 • Daarnaast stellen ze in dat er BTW op de verzend- en betaalkosten gerekend wordt:
  • Op verzendkosten die je bij een klant in rekening brengt reken je volgens de belastingdienst het btw tarief dat hoort bij  de producten in de bestelling. Dus als je winkelmandje alleen btw_laag producten heeft mag je voor de verzendkosten ook btw_laag rekenen. Bij een gemengd mandje mag je of prorata btw rekenen op de verzendkosten of gewoon het btw_hoog tarief.
  • Op betaalkosten die je bij een klant in rekening brengt reken je volgens de belastingdienst het btw_hoog tarief.

Indien webwinkeliers producten aan particulieren in  andere Europese landen (vb België) gaan leveren moeten ze dat in de webwinkel apart inrichten zodra ze boven een drempel komen in dat land (vb België 35.000 Euro of Duitsland 100.000 Euro). Zij monitoren de omzet voor de grootste landen tov de drempelwaarden. Als ze daar in de buurt komen overleggen ze met hun accountant.

BELANGRIJK: per 1 juli 2021 veranderen de btw regels voor webwinkeliers. Voor de verkoop zijn er twee grote wijzigingen:

 1. Als je via een platform verkoopt (zoals bol.com of amazon) dient het platform de btw af te dragen. Als webwinkelier dien je hier, bij de registratie in je boekhouding, rekening mee te houden.
 2. Verkoop aan particulieren binnen de EU. Als je in een jaar in totaal mee dan 10.000 Euro omzet hebt aan particulieren binnen de EU (buiten je thuisland) dien je
  • lokale btw-tarieven te rekenen van het land waar je aan verscheept (zie tabel hieronder)
  • lokaal in het land waar je aan verscheept aangifte te doen. Er wordt gewerkt aan een uit-breiding van de MOSS (mini OSS) zdd je via de OSS de afhandeling eenvoudiger kunt doen.

Klik hier voor de uitleg-fyler van de belastingdienst. Op 20 april 2021 organiseert de belastingdienst een gratis webinar met uitleg van de nieuwe regels,

Op het koppelvlak van de koppeling kun je eenvoudig instellen op welke btwcode/grootboekrekening in het boekhoudpakket je de particulieren-omzet van een EU-land wilt boeken. Mits dit in de webwinkel goed is opgezet! Wij verwachten dat er per webwinkelsoftware vragen zijn hoe dit het best ingesteld kan worden in de webwinkel. Hieronder volgt een lijst met een korte uitleg per webwinkelsysteem. We hopen dat deze lijst op 1 juni (een maand voor de wijziging) compleet is.

 • WooCommerce. Bij WooCommerce kun je eenvoudig per land een btwcode aanmaken. In deze blog staat beschreven hoe.
 • ...

Tot slot, de beloofde tabel met lokale btw-tarieven per land

Labels: BTW