Hoe stel ik de BTW mapping in voor de koppeling met een Shopify webwinkel?

In Shopify worden BTW tarieven op 2 manieren aangemaakt:

  1. Via de landen, per land 1 BTW tarief
  2. Via overrides als een land meerdere BTW tarieven heeft

Verkoop je in alle landen alleen voor 21% of alleen voor 9% dan is er geen probleem. Je definieert je landen met de BTW tarieven in Shopify, de koppeling haalt de landen met BTW tarieven op en je kunt ze koppelen met de BTW tarieven en grootboekrekeningen uit je boekhoudsysteem.*1)

Helaas maakt Shopify het niet mogelijk om zgn BTW overrides uit de webwinkel uit te lezen. Dat betekent dat als je voor zowel 21% als 9% - of in Belgie 6% - BTW verkoopt de koppeling de BTW tarieven niet meer uit de webwinkel kan uitlezen.

Daarom hebben Shopify koppelingen een extra contract optie bij ons voor de BTW tarieven. Je kunt deze contract optie instellen op het dashboard https://uwkoppeling.webwinkelfacturen.nl, tab Configuratie.

Er zijn 4 schema's:

  1. Shopify BTW inrichting op basis van de webwinkel BTW tarieven: Volg de webwinkeltarieven zoals deze staan ingesteld bij de Shopify landen. Dat betekent 1 BTW tarief per land, overrides worden niet meegenomen.
  2. Shopify BTW inrichting obv de BTW tarieven in Nederland: Gebruik de Nederlandse 21% en 9% voor alle EU landen. Dus bij verkoop aan Duitsland wordt 21% en 9% BTW berekend. Webwinkels die internationaal verkopen onder de drempelwaarden gebruiken dit.
  3. Shopify BTW inrichting obv de BTW tarieven in Belgiƫ: Gebruik de Belgische 21% en 6% voor alle EU landen. Dus bij verkoop aan Duitsland wordt 21% en 6% BTW berekend. Webwinkels die internationaal verkopen onder de drempelwaarden gebruiken dit.
  4. Shopify BTW inrichting handmatig: Bepaal per land welke BTW tarieven je gebruikt. Deze optie is het meeste werk, maar geeft je maximale flexibiliteit. Als je deze optie kiest verschijnt er onder het BTW schema een aparte optie Voeg BTW tarieven toe. Met deze optie kun je per land aangeven welk BTW percentage je gebruikt. Daarna kun je een relatie leggen tussen deze BTW tarieven en de BTW tarieven en grootboekrekeningen uit je boekhoudsysteem.

Als je het Shopify BTW contract hebt opgeslagen zie je de opties bij de sectie BTW en grootboerekeningen wijzigen. Je kunt de BTW tarieven nu gaan koppelen aan de BTW tarieven en grootboekrekeningen in je boekhoudsysteem.

*1) Let op: Er is rond 1 oktober 2020 een wijziging bij Shopify doorgevoerd waardoor het niet meer mogelijk is BTW tarieven aan te passen als je geen BTW nummer voor het specifieke land hebt. Dit kan betekenen dat voor een EU een land het BTW tarief 0% staat ingesteld terwijl eigenlijk 21% BTW in rekening zou moeten worden gebracht. Om dit probleem te omzeilen hebben wij een extra optie toegevoegd aan de BTW schema's, nl de optie Handmatig. Via deze optie kun je zelf per land een BTW percentage Hoog, Laag en 0 aangeven. Om het zo makkelijk mogelijk te maken zijn de default waarden al ingevuld.

Labels: BTW