Wat moet ik doen nav de btw verhoging van 6% naar 9% per 1 jan 2019?

Op 1 jan 2019 geldt in Nederland een nieuw btw percentage van 9% voor de lage btw. Je moet drie dingen doen om er voor te zorgen dat je webwinkel/kassa verkopen op laag tarief correct geboekt blijven worden in je boekhouding:

1. Je moet in je webwinkel/kassa de verkoop tegen 9% registereren.
  2. Je moet in je boekhoudpakket een btw laag tarief op 9% hebben ingesteld.
  3. Je moet bij alle* koppelingen op het koppelvlak de relatie controleren / leggen tussen de (nieuwe) btw code uit de webwinkel/kassa en de bijbehorende btw code in het boekhoudpakket. *Uitzondering: Factuursturen (niets doen) en Asperion (email ons).

Voor deze derde stap - het leggen van de relatie tussen de 9% btw code uit de webwinkel/kassa en de bijbehorende btw code in het boekhoudpakket - ga je op het dashboard van de koppeling naar het tabje >>Configuratie en aldaar klik je op de blauwe knop 'wijzigen' naast BTW en grootboek instellingen

En nu koppel je de 9% codes van beide zijden en sla je de instelling via de blauwe knop op.

Voor oude orders uit 2018 die nog verkocht zijn tegen 6% btw maar pas in 2019 in het boekhoudpakket geboekt worden, hangt het af van de webwinkel/kassa software, de boekhoudsoftware en je instellingen op het dashboard of dergelijke oude bestellingen geboekt kunnen worden. Als dat niet lukt moeten deze orders eenmalig handmatig geboekt worden. Sowieso adviseren we je voor deze bestellingen expliciet te controleren dat ze correct in je boekhoudpakket geboekt worden.

En nieuwe orders in 2019 tegen het foute 6% btw tarief? Voor Nederlandse webwinkeliers en kassa-houders houden we deze orders tegen op het dashboard van de koppeling. Deze dienen handmatig en gecorrigeerd ingevoerd te worden in het boekhoudpakket. Uiteraard dient daarnaast de merchant zsm de btw instellingen in de webwinkel/kassa te wijzigen, zodat nieuwe orders goed geregistreed door-gezet kunnen worden. Voor niet-Nederlandse klanten zetten we de orders waar mogelijk gewoon door.

Software leveranciers hebben geprobeerd het zo makkelijk mogelijk te maken. Hieronder zie je - voor zover ons bekend - de communicatie wat je in je webwinkel/kassa, en boekhoud systeem dient te doen.

Webwinkel / kassa aanpassingen:

• CCV Shop: je kunt eenvoudig je btw aanpassing doen - zie hier.
  • Mijnwebwinkel: past eea zelf aan voor de webwinkelier - zie hier.
  • Lightspeed Ecom: je kunt eenvoudig je btw aanpassing doen - zie hier.
  • Lightspeed Omnichannel (Retail+Ecom): je kunt eenvoudig je btw aanpassing doen - zie hier.
  • Lightspeed Restaurant: past eea zelf aan voor de restauranthouder - zie hier.
  • WooCommerce, PrestaShop, OpenCart, Magento en Shopify: zelf aanpassen in je backoffice.
  • Bol.com: geen aktie nodig.

Boekhoud aanpassingen:

• Asperion: past eea zelf aan voor de klant - zie later.
  • Cash: past eea zelf aan voor de klant - zie later.
  • e-Boekhouden: past eea zelf aan voor de klant - zie later.
  • Exact: past eea zelf aan voor de klant - zie hier.
  • Factuursturen: volgt later.
  • Informer: past eea zelf aan voor de klant - zie hier.
  • Minox: volgt later.
  • Moneybird: zelf nieuwe lage btw tarief instellen - zie hier.
  • Muis: zelf nieuwe lage btw tarief instellen - zie hier.
  • Offective: volgt later.
  • Reeleezee: past eea zelf aan voor de klant - zie later.
  • Silvasoft: volgt later.
  • SnelStart: past eea zelf aan voor de klant - zie hier.
  • Twinfield: je accountant kan nieuwe lage btw tarief instellen - zie hier.
  • Yuki: past waarschijnlijk eea zelf aan voor de klant - zie later.
  • Visma: past eea zelf aan voor de klant - zie hier.

Labels: BTW