Wat moet ik doen nav de btw verhoging van 6% naar 9% per 1 jan 2019?

Op 1 jan 2019 geldt in Nederland een nieuw btw percentage van 9% voor de lage btw. Je moet drie dingen doen om er voor te zorgen dat je webwinkel/kassa verkopen op laag tarief correct geboekt blijven worden in je boekhouding:

1. Je moet in je webwinkel/kassa de verkoop tegen 9% registereren.
  2. Je moet in je boekhoudpakket een btw laag tarief op 9% hebben ingesteld.
  3. Je moet bij alle* koppelingen op het koppelvlak de relatie controleren tussen de (nieuwe) btwcode uit de webwinkel/kassa en de bijbehorende btwcode in het boek-houdpakket. *Uitzondering: Factuursturen (niets doen) en Asperion (email ons).

Voor deze derde stap - het leggen van de relatie tussen de 9% btwcode uit de webwinkel/kassa en de bijbehorende btwcode in het boek-houdpakket - ga je op het dashboard van de koppeling naar het tabje >>Configuratie en aldaar klik je op de blauwe knop 'wijzigen' naast BTW en grootboek instellingen

En nu koppel je de 9% codes van beide zijden en sla je de instelling via de blauwe knop op.

Het is dus essentieel dat je op de 'wijzigen' knop drukt als je iets hebt aangepast in je webwinkel en/of boekhoudpakket. Dan weet je zeker dat de koppeling ververst is met de laatste informatie!

Voor oude orders uit 2018 die nog verkocht zijn tegen 6% btw maar pas in 2019 in het boekhoudpakket geboekt worden (of credits), hangt het af van de webwinkel/kassa software, de boekhoudsoftware en je instellingen op het dashboard of dergelijke oude bestellingen geboekt kunnen worden. Als dat niet lukt moeten deze orders eenmalig handmatig geboekt worden. Sowieso adviseren we je voor deze bestellingen expliciet te controleren dat ze correct in je boekhoudpakket geboekt worden.

En nieuwe orders in 2019 tegen het foute 6% btw tarief? Voor Nederlandse webwinkeliers en kassa-houders houden we deze orders tegen op het dashboard van de koppeling. Deze dienen handmatig en gecorrigeerd ingevoerd te worden in het boekhoudpakket. Uiteraard dient daarnaast de merchant zsm de btw instellingen in de webwinkel/kassa te wijzigen, zodat nieuwe orders goed geregistreed door-gezet kunnen worden. Voor niet-Nederlandse klanten zetten we de orders waar mogelijk gewoon door.

Software leveranciers hebben geprobeerd het zo makkelijk mogelijk te maken. Hieronder zie je - voor zover ons bekend - de communicatie wat je in je webwinkel/kassa, en boekhoud systeem dient te doen.

Webwinkel / kassa aanpassingen:

• CCV Shop: je kunt eenvoudig je btw aanpassing doen - zie hier.
  • Mijnwebwinkel: past eea zelf aan voor de webwinkelier - zie hier.
  • Lightspeed Ecom: je kunt eenvoudig je btw aanpassing doen - zie hier.
  • Lightspeed Omnichannel (Retail+Ecom): je kunt eenvoudig je btw aanpassing doen - zie hier.
  • Lightspeed Restaurant: past eea zelf aan voor de restauranthouder - zie hier.
  • Shopify - je kunt dit zelf aanpassen - zie hier.
  • WooCommerce, PrestaShop, OpenCart en Magento: zelf aanpassen in je backoffice.
  • Bol.com: geen btw-aktie nodig ; optioneel prijzen aanpassen.

Boekhoud aanpassingen:

Zet sowieso je nieuwe boekjaar 2019 open!

• Asperion: past een belangrijk deel zelf aan voor de klant - zie hier.
  • Cash: past eea zelf aan voor de klant - zie hier.
  • e-Boekhouden: zelf nieuwe lage btw tarief instellen - zie hier.
  • Exact: past eea zelf aan voor de klant - zie hier.
  • Factuursturen.nl: maakt het binnen factuursturen.nl eenvoudig via >>instellingen>>BTW.
  • Informer: past eea zelf aan voor de klant - zie hier.
  • Minox: zelf nieuwe lage btw tarief instellen - zie hier.
  • Moneybird: past eea zelf aan voor de klant - zie hier.
  • Muis: zelf nieuwe lage btw tarief instellen - zie hier.
  • Offective: zelf nieuwe lage btw tarief instellen - zie hier.
  • Reeleezee: past eea zelf aan voor de klant - zie later.
  • Silvasoft: zelf nieuwe lage btw tarief instellen - zie hier.
  • SnelStart: past eea zelf aan voor de klant - zie hier.
  • Twinfield: je accountant kan nieuwe lage btw tarief instellen - zie hier.
  • Yuki: vraag je accountant.
  • Visma: past eea zelf aan voor de klant - zie hier.

Lezen

Labels: BTW